Piwo dla ludzi, wódka dla koni. Szlacheckie regestry drogi w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej - Popiołek, Bożena (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Regestry podróżne, chociaż pojawiają się często w źródłach tej epoki, nie cieszą się zbyt wielką popularnością wśród badaczy ze względu na monotonię notatek i brak szerszych odniesień czy ciekawych opisów, które można spożytkować w opracowaniu nowożytnych podróży. Tymczasem stanowią one interesujące źródło do badań nad życiem codziennym dworów szlacheckich w dawnej Rzeczypospolitej. Niewiele wiadomo o podróżach handlowych, podejmowanych w interesach czy w celach innych niż turystyczne bądź edukacyjne, tymczasem regestry drogi przynoszą wiele cennych informacji o kosztach podróży, jej organizacji i aprowizacji czy bezpieczeństwie podróżujących.