Cmentarz chrześcijański wieków średnich i jego początki w Polsce. Głos w dyskusji na temat „chrystianizacji śmierci” - Rębkowski, Marian (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
W artykule podjęto próbę zdefiniowania kluczowych elementów chrześcijańskich zwyczajów pogrzebowych we wczesnym średniowieczu. Na ich podstawie przedstawiono stanowisko w toczącej się na nowo dyskusji na temat czasu pojawienia się w Polsce pierwszych cmentarzy chrześcijańskich oraz ich upowszechnienia się, a tym samym procesu „chrystianizacji śmierci” w tej części Europy.