Inventar Regestrae des Samländischen Dekans Adalbert Deutschmanns aus dem 16. JH. (Ordensbriefarchiv 27824) - Biskup, Radosław (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest udostępnienie zbioru inwentarzy i rachunków z lat 1513-1526, znanego jako Regestra Decanatus Sambiensis Fratris Alberti Deutsman Canonici et Decani eiusdem Ecclesie. Dokumentacja ta odzwierciedla trudną sytuację Kościoła katolickiego w Królewcu i diecezji sambijskiej w przededniu sekularyzacji. Stanowi również cenne źródło do badań nad sakralną topografią Królewca. Zbiór, oznaczony dziś sygnaturą „Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz Berlin, XX. Hauptabteilung, Ordensbriefarchiv 27824”, obejmuje przede wszystkim inwentarze, rachunki i spisy wyposażenia świątyń królewieckich oraz wiejskich kościołów parafialnych. Po 1525 roku został on zabrany na Warmię przez ostatniego dziekana kapituły katedralnej sambijskiej, Adalberta Deutschmanna z Gdańska. Inwentarz, poprzedzony obszernym komentarzem, stanowi przewodnik po tym dotychczas nieeksploatowanym zasobie źródłowym.