Księgi percepty i ekspensy dworu Stanisława Antoniego Szczuki, podkanclerzego Wielkiego Księstwa Litewskiego, jako źródło historyczne - Kowalik-Bylicka, Joanna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Artykuł omawia księgi percepty i ekspensy dworu Stanisława Antoniego Szczuki z lat 1700-1710. Materiały powyższe stanowią cenne źródło do funkcjonowania dworu szlacheckiego oraz do badań szeroko pojętej codzienności w XVIII w. Księgi zawierają wpisy poszczególnych, nawet drobnych dochodów i wydatków dworu i ich właścicieli. Potwierdzają i uzupełniają wiedzę na temat dochodów, życia rodzinnego i dworskiego, a także działań i inicjatyw podejmowanych przez Stanisława Antoniego Szczukę. Dokładne określenie przeznaczenia wydatków oraz źródła dochodów przybliża także zwyczaje panujące na początku XVIII w., zajęcia i wyposażenia dworów. Informacji takich, jakie utrwalono w księgach percepty i ekspensy, trudno byłoby szukać w innych typach źródeł. Dzięki temu stanowią świadectwo ówczesnej codzienności, istotne z punktu widzenia badań nad życiem codziennym szlachty w dawnej Rzeczypospolitej.