Załogi wojskowe w Wilnie w latach 1717-1763 - Ciesielski, Tomasz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
W 1717 r. przeprowadzono nową dyslokację obu armii Rzeczypospolitej, tworząc ponad 200 garnizonów. Załóg wojskowych nie wprowadzono jednak do dwóch miast stołecznych: Krakowa i Wilna. W Krakowie załogę wojskową zainstalowano już w 1720 r., ale Wilno nie doczekało się garnizonu państwowego do końca panowania Wettinów w Rzeczypospolitej. W latach 1717-1763 do Wilna wprowadzano załogi wojskowe w okresie wojennym lub okazjonalnie w celu zapewnienia odpowiedniej oprawy militarnej i zabezpieczenia policyjnego na czas ważnych uroczystości odbywających się w mieście: ingresów wojewodów wileńskich na urząd, reasumpcji Trybunału Głównego czy posiedzenia hetmańskiego sądu wojskowego. Z tych okazji ściągano na krótko do Wilna kilkadziesiąt, kilkuset żołnierzy państwowych.