Der erste Aufenthalt von Andrzej Wantuła im Westen (1929-1931) - Kłaczkow, Jarosław (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Andrzej Wantuła rozpoczął w 1925 r. studia na Wydziale Teologii Ewangelickiej Uniwersytetu Warszawskiego. Pochodził z rodziny znanej z pracy na rzecz polskości Śląska Cieszyńskiego. Duchowni byli tam często przewodnikami nie tylko duchowymi ale i narodowymi. Andrzej Wantuła miał dlatego zostać duchownym. Na ostatnim roku studiów, po uzyskaniu absolutorium, zdecydował się na poszerzenie swojej wiedzy teologicznej na francuskich uczelniach. Wyjechał z Polski 29 października 1929 r. i poprzez Wiedeń, Zurych, Genewę dotarł do Francji. Wybrał najpierw pobyt na uczelni wyższej w Montpellier. Brał także udział w wyprawie na Bliski Wschód, gdzie odwiedził, m.in. tereny dzisiejszego Cypru, Libanu, Syrii, Izraela i Egiptu. Następnie, po wakacyjnym pobycie w Paryżu, kontynuował studia na uniwersytecie w Strassburgu. W sumie spędził na Zachodzie blisko 1,5 roku i wrócił do Polski w marcu 1931 r. Niniejszy tekst porusza właśnie ten pierwszy w jego życiu okres „emigracyjny”.