Zwischen jenseitiger Erfüllung und diesseitigem Happiness Engeneering - Weber , Wolfgang E.J. (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Dążenie do najwyższego poziomu pozytywnej emocjonalności, czyli szczęścia, jest jednym z najważniejszych antropologicznych motywów ludzkiego zachowania, które zmienia się w zależności od historycznych i społecznych okoliczności oraz praktyki. W związku z tym stanowi istotny przedmiot badań kulturowo-historycznych. Jednak obecnie analiza warunków wstępnych, przejawów i – co nie mniej istotne – możliwości optymalizacji szczęścia jest przede wszystkim domeną innych dyscyplin: socjologii kultury, filozofii, psychologii, medycyny, a także ekonomii. Jednak wynikom tych badań często brakuje historycznej głębi. Niniejszy esej stara się zaradzić temu niedostatkowi. Śledzi rozwój typowych dążeń do szczęścia i praktyk szczęścia na przestrzeni epok, ukazując, że utrata perspektyw szczęścia związanych z zaświatami oraz innymi wyższymi wartościami na rzecz ekonomizacji szczęścia w wymiarze doczesnym doprowadziła do sytuacji, w której jedynie całkowite „przeprogramowanie” człowieka wydaje się prowadzić do szczęścia.