Sprawozdanie z Debaty Fakultetów pt. „UKSW w czasie przemian. W 25. rocznicę powstania Uniwersytetu”, 2 grudnia 2024 r. - Figurski, Adam; Górecki, Mateusz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Sprawozdanie dotyczy debaty fakultetów zorganizowanej 2 grudnia 2024 r. na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie z okazji 25-lecia uczelni. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele różnych wydziałów UKSW, którzy dyskutowali o roli uniwersytetu w zmieniającym się społeczeństwie, o relacjach między polityką, etyką i religijnością, a także o przemianach w nauce i edukacji. Wspomnienia byłych rektorów podkreśliły znaczenie tradycji akademickiej oraz ciągłość misji uczelni. Debata stanowiła okazję do refleksji nad tożsamością i przyszłością UKSW.