Roman Krzywy, W podróży, przy stole i w łożnicy. Źródła literackie jako zwierciadło staropolskich obyczajów, Warszawa 2024 s. 399. ISBN 9788396583956 - Ernest, rec. Karolina (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Monografia Romana Krzywego ukazuje staropolskie obyczaje poprzez analizę różnorodnych źródeł literackich – od relacji z podróży edukacyjnych, przez ceremoniał urzędowy i obrazy kobiet, po zwyczaje karnawałowe, twórczość obsceniczną i pokładziny. Autor, łącząc perspektywę historyczno-kulturową z filologiczną, wydobywa z tekstów bogactwo życia codziennego dawnej Rzeczypospolitej. Książka stanowi nowatorską i przystępną syntezę kultury staropolskiej.