Bożena Popiołek, Z poczucia piękna, z potrzeby posiadania: kobiecy świat rzeczy w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2024, ss. 560. ISBN: 978839658394. - Ernest, rec. Karolina (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Monografia Bożeny Popiołek ukazuje kobiecy „świat rzeczy” w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej, analizując biżuterię, modę, elementy wystroju wnętrz i przedmioty codziennego użytku. Autorka łączy perspektywę historii kultury materialnej, historii kobiet oraz socjologii, ukazując jak przedmioty kształtowały prestiż, tożsamość, emocje i codzienność mieszkanek epoki. Imponująca baza źródłowa i bogate opisy czynią książkę ważnym studium kultury staropolskiej, mimo drobnych niedoskonałości strukturalnych i bibliograficznych.