Oficjum „Prudens virgo lampadae aptata” jako signum distinctivum liturgii katedry w Würzburgu od XIV do XVI w. - Grajewski , Czesław (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Autor analizuje oficja św. Katarzyny Aleksandryjskiej Prudens virgo lampadae obecne w sześciu źródłach w Würzburgu. Jest to oficjum składające się z elementów zapożyczonych z innych tradycji oraz z elementów oryginalnych. Oficjum to stanowi szczególną cechę liturgii katedry w Würzburgu.