„Studia Hildegardiana Saiensia” 10/2023 - Grajewski, rec. Czesław (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
10. zeszyt Studia Hildegardiana Sariensia dokumentuje jubileuszową X konferencję naukową w ramach XVII Międzynarodowego Festiwalu Twórczości Religijnej Fide et Amore. Tom obejmuje teksty źródłowe, artykuły naukowe, recenzje, opracowania literackie oraz nuty. Zawarte w nim opracowania dotyczą twórczości św. Hildegardy z Bingen, jej moralitetu Ordo virtutum, koncepcji człowieka i hierarchii bytów, a także analizy muzyczne i refleksje teologiczne. Zeszyt dokumentuje również festiwalowe wydarzenia, w tym monodramy i utwory muzyczne na chór.