I rimedi per raffinare la bellezza del corpo secondo l’insegnamento di Trotula di Salerno - Głusiuk, Anna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2016)
Trotula z Salerno żyjąca w jedenastowiecznej Italii była jedną z nielicznych kobiet, które otrzymały bardzo dobre wykształcenie. Trotula była niezwykłą kobietą, która z czasem dzięki swoim kompetencjom stała się znana nie tylko w Salerno, ale także w całej Italii i poza nią. Jej imię można znaleźć w różnych średniowiecznych tekstach jak na przykład w Opowieściach Kanterburyjskich autorstwa Chaucera. Trotula była nie tylko lekarzem, ale również autorką traktatów medycznych. Jeden z nich De ornatu mulierum ukazuje jakich „kosmetyków” używały kobiety żyjące w Salerno w jedenastym wieku. Dzięki jej pismom wiadomo w jaki sposób kobiety dbały o swoje ciała, w jaki sposób należało usunąć niechciane owłosienie i co należało zrobić aby mieć zdrowe i białe zęby, gładką skórę oraz długie czarne lub blond włosy