In das Palais am Ballplatze zieht ein neuer Herr ein – reakcje prasy na nominację Agenora Gołuchowskiego młodszego - Strzelczyk, Agata (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Niniejszy artykuł dotyczy oddźwięku, jaki w prasie wywołała nominacja na stanowisko ministra spraw zagranicznych Austro-Węgier Agenora Gołuchowskiego młodszego. Nominacja ta komentowana była zarówno w prasie monarchii habsburskiej i nie tylko w polskojęzycznej prasie trzech zaborów, ale również w gazetach wychodzących w innych państwach, aż do odległych wysp Nowej Zelandii. W artykule zostaje dokonany przegląd wypowiedzi prasowych, a także porównanie zamieszczanych opinii i doboru faktów. Materiał źródłowy, chociaż jednakowej natury, jest różnorodny - od obszernych analiz politycznych, zamieszczonych w prasie wiedeńskiej, aż po lakoniczne wzmianki w gazetach nowojorskich czy nowozelandzkich.