Zakonnicy monasteru w Żyrowicach w świetle wizytacji sporządzonej w 1823 roku - Pawluczuk, Urszula (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Artykuł przedstawia krótkie biografie bazylianów klasztoru w Żyrowicach w prowincji litewskiej, którzy zostali odnotowani w ostatniej wizytacji przeprowadzonej w 1823 r. Klasztor bazyliański w Żyrowicach został zamknięty w 1828 r., a po likwidacji unii w 1839 r. do monasteru powróciło życie monastyczne związane z Kościołem prawosławnym.