Szkolnictwo polonijne w Kanadzie w XIX-XX w. (cz. 2) - Gliński, Waldemar (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Druga część artykułu dotyczącego szkolnictwa polonijnego w Kanadzie omawia jego rozwój w okresie po zakończeniu II wojny światowej. Na podstawie danych statystycznych uzyskanych z ankiet szkolnych przygotowanych przez Komisję Szkolną Kongresu Polonii Kanadyjskiej w roku 1965 i 1968 ukazano stan szkolnictwa polonijnego w tym okresie. Ich analiza umożliwiła zaprezentowanie geograficznej struktury sieci szkolnictwa polonijnego z uwzględnieniem 15 miast metropolitarnych, miejscowości średniej wielkości i mniejszych oraz wsi. Pod koniec XX w. istniało w Kanadzie ok. 95 szkół polskich oraz 36 przedszkoli. W placówkach tych pracowało 620 nauczycieli. Nauczaniem objętych było ok. 13 tys. dzieci i młodzieży.