Od bleu-mourant do zieleni. XVIII-wieczny welur wzorzysty z pałacu wilanowskiego - Czaja, Barbara (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2021)
W pierwszej połowie XVIII wieku w apartamentach królewskich pałacu w Wilanowie pojawił się nowy wystrój tekstylny. Ściany Sypialni Króla zostały udekorowane kosztownym welurem wzorzystym pochodzącym najprawdopodobniej z Włoch. W 2005 roku po badaniach i licznych analizach stanu zachowania tkanin z Sypialni Króla zadecydowano o zdjęciu ze ścian oryginalnego weluru. Największe zniszczenia zostały spowodowane przez długotrwałe, nieograniczone wystawienie tkanin ściennych na działanie promieniowania UV i IR, które przyczyniło się do nieodwracalnych fizyko-chemicznych i optycznych zmian. Na przestrzeni trzystu lat kolor tkanin uległ zmianie i stał się szarożółtozielony. Pierwotny kolor weluru można było dostrzec przy szwach i pod dekorującymi go galonami.