Kolor we wnętrzach mieszkalnych pierwszej połowy XX wieku - Kostrzyńska-Miłosz, Anna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2021)
Kolor we wnętrzach mieszkalnych kształtuje najbliższe otoczenie człowieka. Wpływ na użycie poszczególnych barw mają nie tylko gust czy panująca moda, ale także rozwój gospodarczy i sytuacja polityczna danego kraju. Artykuł ujmuje historycznie przyczyny ewolucji gustów w zakresie kolorystyki wnętrz. Koniec wieku XIX charakteryzował się użyciem barw przygaszonych, zimnych zieleni, fioletów, różów, bieli. Cezura jaką stanowiła I wojna światowa zmieniła całkowicie nastawienie ludzi do kolorów. Zaczęto otaczać się barwami zdecydowanymi, jaskrawymi, pojawiły się czerwienie, pomarańcze, żółtości, zdecydowane granaty i błękity. Jednym z przykładów omawianych w artykule przemian, nowoczesnej kolorystyki we wnętrzach są projekty Andrzeja Pronaszki I Włodzimierza Padlewskiego dla Zameczku Prezydenta Mościckiego w Wiśle.