Uzupełnienie do itinerarium króla Kazimierza Jagiellończyka w drugiej połowie 1470 r. - Nalewajek, Agnieszka (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Podstawę źródłową umożliwiającą uzupełnienie itinerarium króla Kazimierza Jagiellończyka w drugiej połowie 1470 r. stanowią fragmenty księgi rachunkowej umieszczone w tomie o sygnaturze 338, który należy do Oddziału 1 Rachunki Królewskie Zespołu Archiwum Skarbu Koronnego w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie. Rękopis zawiera rachunki sporządzane przez podskarbiego nadwornego Tomasza Trąmbczyńskiego. Zachowana część księgi obejmuje zestawienia przychodów monarszych oraz składa się z list płac dla dworzan, a także wykazów wydatków na inne bieżące potrzeby władcy i jego żony z drugiej połowy 1470 r.