Traktat polsko-osmański z Buszy Jarugi (1617) i jego wpływ na międzynarodową sytuację Mołdawii - Constantinov, Valentin (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Po dramatycznych wydarzeniach 1616 r. Radu Mihnea wstąpił na tron mołdawski. Nowy władca Mołdawii musiał zmierzyć się z trudną misją. Musiał przyczynić się do utrzymania najazdów tatarskich na ziemiach polskich i Kozaków na ziemiach osmańskich. Napięcie między Imperium Osmańskim a Polską osiągnęło szczyt w 1617 roku, kiedy Osmanie postanowili zbudować twierdzę na granicy z Polską. Zamiarowi temu przeciwstawiła się armia polska, gotowa do walki. W kolejnych latach trwały najazdy Tatarów i Kozaków, co przyczyniło się do dalszego pogorszenia stosunków polsko-osmańskich i niestabilności rządów w Mołdawii.