Prymas Stefan Wyszyński wobec rzeczywistości społeczno-politycznej PRL w 1968 r. - Łatka, Rafał (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Tekst w całościowy sposób przybliża podejście kard. Stefana Wyszyńskiego do rzeczywistości społeczno-politycznej PRL w 1968 r. Omówiono trzy płaszczyzny aktywności prymasa: nauczanie społeczne, stosunek do wydarzeń politycznych oraz do najważniejszych problemów z zakresu relacji państwo–Kościół. Analizę oparto na źródłach pierwotnych w postaci wypowiedzi hierarchy: publicznych, w czasie obrad Episkopatu i na kartach dziennika Pro memoria.