La partecipazione dei duchi di Masovia alle spedizioni armate di Ladislao II Jagiellone contro l'Ordine Teutonico come manifestazione dell'adempimento degli obblighi feudali - Jeż, Jan (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Za panowania Władysława Jagiełły (1386-1434) Piastowie mazowieccy aktywnie uczestniczyli we wszystkich konfliktach zbrojnych toczonych pomiędzy swoim suwerenem a siłami Zakonu Krzyżackiego – na początku lat dziewięćdziesiątych XIV w.; w czasie tzw. wielkiej wojny z Zakonem Krzyżackim 1409-1411; w walkach 1414 r.; w krótkotrwałej wyprawie 1419 r. (zaniechanej na skutek interwencji wysłannika Zygmunta Luksemburskiego, arcybiskupa Mediolanu Bartłomiej de Capra) i w wojnie 1433 r. W ten sposób król Władysław II wzmacniał własne siły wojskowe, zapewniał lepszą aprowizację dla swoich wojsk i uniemożliwiał Piastom mazowieckim (zwłaszcza Siemowitowi IV) opowiedzenie się po stronie zakonu.