Oficjum Ave Gmma Claritatis w źródłach XIII-XVI wieku - Grajewski, Czesław (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Autor analizuje oficjum Ave gemma claritatis o św. Katarzynie Aleksandryjskiej. Występuje ono w niewielu źródłach, głównie z terenu Francji i centralnej Europy (Polska, Węgry). Autor wydzielił sześć zasadniczych grup manuskryptów i starodruków, w których repertuar śpiewów jest zbliżony. Materiał analityczny pokazuje, że układ antyfon w oficjum był bardziej stabilny niż układ responsoriów. Najbardziej odpornymi na zmiany okazały się Laudesy.