The Late Medieval Zagreb County as Part of Antemurale Christianitatis. The Case Study of Zrin Estate - Kekez, Hrvoje (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Chociaż najazdy osmańskie na obszar średniowiecznej Slawonii, stanowiącej obecnie środkową Chorwację, rozpoczęły się we wczesnym XV wieku, dopiero zdobycie średniowiecznego Królestwa Bośni przez Osman w 1463 roku spowodowało ich nasilenie. Odtąd nieustannie plądrowali obszary średniowiecznej Chorwacji i Slawonii. W połowie XV wieku ziemie chorwackie zaczęto uznawać za Antemurale Christianitatis, co oznaczało, że postrzegano je jako kraje graniczne zachodniego chrześcijaństwa, pełniące przede wszystkim rolę bariery obronnej przeciwko niechrześcijańskim ludom Wschodu. W tym czasie, w późnośredniowiecznym hrabstwie zagrzebskim, zwłaszcza w posiadłości Zrin, powstało kilka ważnych twierdz dla obrony przed Turkami. Feudalni władcy średniowiecznej Chorwacji i Slawonii tworzyli rozbudowane systemy obronne w swoich majątkach, składające się ze strategicznie położonych mniejszych i większych twierdz. Posiadłość Zrin była jedną z nich. Niniejsza praca skupia się na systemach obronnych majątku Zrin z końca XV w. i pierwszej połowy XVI w. Bada liczbę, typologię i cechy fortyfikacyjne warowni w tym majątku, a także ich położenie strategiczne i możliwości obronne.