Giovanni Della Casa i jego An uxor sit ducenda jako przykład szesnastowiecznej literatury mizoginicznej i mizogamicznej - Misztal, Mariusz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Giovanni Della Casa (1505-1556), arcybiskup i papieski dyplomata, był autorem łacińskiego traktatu znanego pod tytułem An uxor sit ducenda, który powszechnie uważany jest za niezaprzeczalny dowód na zajadłą mizoginię Della Casy. Obecna analiza utworu, oparta na najnowszych badaniach, proponuje przynajmniej częściową obronę Della Casy przed tą nie do końca sprawiedliwą opinią. Mizoginia Della Casy to często produkt uboczny jego mizogamii. Traktat opisuje trudną, zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet, rzeczywistość życia w aranżowanym przez rodzinę związku oraz krytykuje zasady i konwenanse dotyczące zawierania małżeństw wśród wyższych warstw społecznych. Utwór ten był, być może, symbolicznym pożegnaniem ze świeckim życiem przed wstąpieniem na drogę kariery w Kościele.