Ad majorem Dei gloriam. Przyczynek do edukacji i formacji w kolegium jezuickim w Płocku w XVII i XVIII wieku - Graczyk, Waldemar (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Biskup Płocki Marcin Szyszkowski (1607-1616) ufundował w 1611 r. w stolicy swojej diecezji kolegium jezuitów, zatwierdzone przez sejm Rzeczypospolitej w 1616 r. Fundator oddał jezuitom do dyspozycji dom, w którym dotychczas mieściła się szkoła kolegiaty św. Michała. Przybycie jezuitów i założenie szkoły spotkało się z wielką przychylnością okolicznej szlachty. Działalność kolegium w latach 1611-1773 przyczyniła się do znaczącego podniesienia poziomu wykształcenia na Mazowszu płockim w okresie nowożytnym, a także ożywienia życia zwłaszcza w Płocku, tak pod względem religijnym, jak i kulturowym. Dzięki tym, którzy nauczali retoryki „na większą chwałę Bożą”, umierali, służąc zarażonym, pisali sztuki teatralne, głosili płomienne kazania i prowadzili Sodalicję, kładziony był solidny fundament pod budowę społeczeństwa świadomego swoich korzeni i odpowiedzialnego za dobro Rzeczypospolitej.