Konwent klarysek zamojskich w świetle kroniki klasztornej z lat 1768 - 1781 - Szylar, Anna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Artykuł dotyczy dziejów skasowanego w 1782 r. klasztoru klarysek w Zamościu. Podstawowym źródłem archiwalnym, wykorzystanym do jego opracowania, jest kronika zatytułowana „Dzieje klasztoru zamojskiego panien sióstr zakonnych Świętej Matki Klary […]”, której rękopis znajduje się obecnie w Bibliotece Czartoryskich w Krakowie. Dzięki zamieszczonym w niej protokołom wizytacji oraz sprawozdaniom z elekcji ksień i urzędniczek klasztornych, możliwe stało się poznanie ostatniego okresu istnienia konwentu klarysek zamojskich (1768-1781). Znajdują się tam bowiem zapisy na temat klauzury zakonnej, nazwiska zakonnic, informacje o obłóczynach i profesji sióstr oraz zalecenia dotyczące organizacji życia w klasztorze. Wartość tego źródła jest nieoceniona, ponieważ niewiele wiadomo o dziejach tego zgromadzenia zakonnego.