Kościół i klasztor Kanoników Regularnych w Żdżarach. Ze studiów nad architekturą sakralną na Mazowszu w czasach staropolskich - Łatak, Kazimierz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Artykuł zawiera wstępne ustalenia podjętego studium nad zespołem budowli prepozytury kanoników regularnych laterańskich w Żdżarach k. Nowego Miasta nad Pilicą. Ufundowana na przełomie XVI i XVII wieku prepozytura istniała do początku XIX wieku. W przestrzeni, w której działała przez ponad dwieście lat, spełniała ważne społecznie i kulturowo funkcje. Dotąd jednak nie doczekała się odrębnego i całościowego opracowania swoich dziejów. W ramach najnowszych studiów nad kanonikatem regularnym w Polsce autor postanowił zająć się także przeszłością tego ośrodka, czego rezultatem jest m.in. tekst przedłożony do publikacji. Wiedza o zespole budowli klasztornych prepozytury żdżarskiej będzie bez wątpienia użyteczna w szerszych badaniach nad przeszłością Mazowsza i jego kultury religijnej.