Władysław Lam 1893-1984 – artysta, pedagog, krytyk i popularyzator sztuki - Lewińska, Beata (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
O Władysławie Lamie – jednej z najciekawszych postaci w dziejach polskiego kształcenia plastycznego – wspomina się dotychczas głównie w kontekście pedagogiki sztuki. Był świadkiem przemian w sztuce polskiej, które miały wpływ na jego twórczość: począwszy od inspiracji polskim modernizmem, poprzez formizm, koloryzm aż do abstrakcji aluzyjnej. Jako dydaktyk realizował się na wszystkich szczeblach kształcenia. Włączał się czynnie w polskie życie artystyczne, będąc członkiem wielu ugrupowań i organizacji artystycznych. Jako popularyzator i krytyk sztuki pozostawił po sobie znaczący dorobek w postaci książek, głównie rozważań estetycznych i poradników metodycznych. Artykuł ujmuje najważniejsze obszary aktywności Władysława Lama.