Rebelia króla Garmula i migracji mnichów afrykańskich do królestwa Wizygotów - Urbaniec, Arkadiusz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
W latach 70. VI w. do wizygockiej Hiszpanii przybyli niezależnie od siebie opaci Nanctus i Donatus (ten drugi wraz z 70 mnichami), których podróż przypuszczalnie można uznać za przykład szerszej migracji z terenów afrykańskich na Półwysep Iberyjski w tym okresie. Artykuł analizuje sytuację w afrykańskiej prefekturze praetorio, przez pryzmat polityki religijnej Justyna II oraz buntu króla Maurów Garmula, mogących stanowić bezpośrednią przyczynę transferu życia monastycznego pomiędzy wspomnianymi obszarami.