Śmierć na wydmach. Przypadek katastrofalnej szarży zakonów rycerskich pod La Forbie (1244 n.e.) - Gawroński, Radosław Andrzej (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Na przykładzie bitwy pod La Forbie autor próbuje zrozumieć, jak europejscy rycerze reagowali na taktykę pozorowanej ucieczki muzułmańskich łuczników konnych. Do interpretacji źródeł pisanych wykorzystano pomiary prędkości koni współczesnych ras oraz dane o jeździe rycerskiej zaczerpnięte z włoskich renesansowych podręczników układania koni. Wykorzystując fakt, że biomechanika koni nie zmieniła się na przestrzeni wieków, gdyż prędkość poruszającego się zwierzęcia zależy od długości kończyn, autor zaproponował nową metodę analizy przebiegu walki. Wyniki symulacji działań konnicy sugerują, że przyczyną porażki pod La Forbie była konieczność szarżowania przez głębokie wydmy.