The Life and Iconography of Gratian: a ‘mise au point’ (part ) - Murano, Giovanna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Mimo że Gracjan jest autorem tak fundamentalnego dzieła jak Decretum, na przestrzeni wieków nie zawsze zyskał należną mu uwagę, a jego postać była często badana za pomocą metod, które nie zawsze były odpowiednie. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie krótkiego przeglądu ikonografii Gracjana. W kontekście powtarzających się wzorców, które osadzają się i migrują ścieżkami trudnymi do jednoznacznego śledzenia, badania ikonograficzne mogą dostarczyć cennych informacji, pomagając w wypełnieniu luk oraz rozwinięciu tych aspektów badań nad Gracjanem, które wciąż pozostają niejasne lub niewystarczająco zgłębione.