Tzw. rejestr malborski z 1656 r. – nieznane źródło do dziejów szwedzkich rabunków w Rzeczypospolitej - Wagner, Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Celem artykułu jest krytyczna edycja nieznanego dotychczas w historiografii rejestru przedmiotów wywiezionych z Rzeczypospolitej Obojga Narodów w czasie „potopu” szwedzkiego, obejmującego w głównej mierze powozy, jak również sprzęt jeździecki, m.in. ogłowia czy czapraki. Jest to drugi odnaleziony – obok rejestru z Warszawy (1656) – inwentarz łupów wojennych pochodzący z okresu wojen polsko-szwedzkich. Rejestr został przygotowany w 1656 r. w Malborku, lecz zawiera przedmioty, które przybyły z Torunia. W toku badań poddano w wątpliwość miejsce dokonywania rabunków, czyli Toruń; wydaje się, że miasto to pełniło jedynie funkcje przeładunkowe, a przedmioty mogły pochodzić z innych ośrodków, głównie z Warszawy, stanowiącej wówczas miasto-rezydencję króla, jak również magazyn centralny dla zrabowanych przedmiotów.