Jeńcy szwedzcy na Krymie i Budziaku w latach 1656-1661 - Augusiewicz, Sławomir (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Podczas działań wojennych w Polsce i Prusach Książęcych w 1656 r. posiłkowy oddział Tatarów dowodzony przez Subchan Ghazi agę wziął do niewoli kilkudziesięciu oficerów i podoficerów szwedzkich. Wśród nich znajdowali się generał major Israel Ridderrhielm, pułkownik Hans Engel i podpułkownik Koch. Artykuł omawia problematykę związaną z wykupieniem jeńców z niewoli tatarskiej ma podstawie zachowanych w Riksarkivet w Sztokholmie specyfikacji zawierających ich personalia oraz ustalone sumy wykupu oraz korespondencje Ridderhielma z królem szwedzkim Karolem Gustawem, jego bratem księciem Adolfem Janem i Bogusławem Radziwiłłem. Omówione zostały także zabiegi dyplomatów szwedzkich na Ukrainie i w Mołdawii mające na celu uwolnienie jeńców. Nastąpiło ono w 1661 r. po zawarciu porozumienia z poselstwem tatarskim w Szwecji.