The international mercenary market in East-Central Europe: Soldiers form the Polish-Lithuanian Commonwealth in the service of the Transylvanian Prince (1679-1685) - Ardelean, Florin Nicolae (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Podczas ostatnich lat wojny francusko-holenderskiej (1672-1678) król Francji Ludwik XIV zawarł sojusz z przywódcami powstania węgierskiego oraz księciem Siedmiogrodu Michałem Apafim I. Celem tego sojuszu było stworzenie militarnej dywersji na wschodniej flance Habsburgów, ówczesnych wrogów Francji. Z pomocą króla Jana III Sobieskiego francuscy agenci w Rzeczypospolitej Obojga Narodów werbowali na ten cel armię najemników. Po dwóch latach niejednoznacznych kampanii prowadzonych na Węgrzech większości najemników pozwolono wrócić do domu. Jednak trzy kompanie piechoty (około 300 ludzi) zostały zatrzymane jako straż księcia Siedmiogrodu na kilka kolejnych lat. Niniejsze studium przypadku rzuca światło na zasięg i mechanizmy wczesno nowożytnego międzynarodowego rynku najemniczego w regionie Europy, który w dużej mierze został pominięty w badaniach.