Funkcjonowanie zwiadu w wojskowości konfederatów barskich na przykładzie komendy Józefa Zaremby - Borkowski , Mikołaj Piotr (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Zagadnienie zwiadu i wywiadu płytkiego w wojskowości konfederatów barskich było dotychczas nieobecne w literaturze przedmiotu. Niniejszy artykuł oparto głównie na papierach (listach, rozkazach i innych dokumentach) Józefa Zaremby, komendanta konfederacji prowincji wielkopolskiej w latach 1770-1772, jak również pamiętnikach jego sekretarza Jędrzeja Kitowicza. Artykuł próbuje odpowiedzieć na pytania, takie jak „w jaki sposób konfederaci barscy rozwiązywali problem zwiadu?”; „Ile pieniędzy w związku z tym wydawali?”; „kim byli wykorzystywani przez nich szpiedzy?” czy „jak wartościowe informacje zdobywali o nieprzyjacielu dowódcy konfederaccy?”.