Stan zagrożenia na południowo-wschodniej granicy Rzeczypospolitej w pierwszych latach wojny rosyjsko-austriacko-tureckiej (1787-1792) na łamach gazet rękopiśmiennych - Wołoszyn, Adam (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
W artykule przedstawiona została kwestia stanu zagrożenia na południowo-wschodniej granicy Rzeczypospolitej w pierwszych latach wojny rosyjsko-austriacko-tureckiej (1787-1792) na łamach gazet rękopiśmiennych. Specyfika relacji gazetowych powodowała, że tworzona była swoista rzeczywistość medialna. Przedstawiały one zagrożenie ze strony wojsk tureckich (później także rosyjskich i austriackich) nie zawsze realne, wpływając na nastroje szlacheckiej opinii publicznej. Efektem była troska o zabezpieczenie granic i powiększenie etatu wojska oraz dyskusja nad obecnością obcych wojsk w granicach Rzeczypospolitej.