Czasy napoleońskie w relacji żuławskiego menonity Isaaca Löppa - Kubus , Radosław; Łysiak-Łątkowska , Anna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Tematem artykułu jest analiza rękopiśmiennego opracowania autorstwa Isaaca Löppa, poświęconego czasom napoleońskim. Jest to nietypowa relacja, bowiem jej autorem jest najpewniej żuławski chłop, mieszkaniec wsi Cyganek (Tiegenhagen), a wreszcie także mennonita. Praca charakteryzuje się chaotycznością. Treści są ze sobą przemieszane, a autor często powraca do wydarzeń już opisywanych. Należy jednak podkreślić, że źródło to odznacza się szczególną wartością w tych partiach, w których Löpp odnosi się do własnych spostrzeżeń i obserwacji oraz do wiadomości zaczerpniętych od bezpośrednich świadków wydarzeń. Źródło pozwala poznać światopogląd autora, który niewątpliwie wpisuje się w ramy pruskiego systemu kształcenia.