Sprawozdanie z działalności naukowo-dydaktycznej Instytutu Historii UKSW w roku akademickim 2023/2024 - Paduch, Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
„Sprawozdanie z działalności naukowej i dydaktycznej Instytutu Historii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie w roku akademickim 2023/2024” przedstawia szeroki przegląd aktywności Instytutu Historii UKSW. Obejmuje omówienie krajowych i międzynarodowych konferencji, seminariów, debat, warsztatów oraz spotkań organizowanych dla studentów i doktorantów. Autor omawia współpracę Instytutu z krajowymi i zagranicznymi ośrodkami badawczymi, jego inicjatywy wydawnicze, osiągnięcia naukowe i dydaktyczne pracowników, a także nagrody i wyróżnienia przyznane w ciągu roku. W sprawozdaniu podkreślono rosnące znaczenie umiędzynarodowienia badań oraz rozwój czasopism i serii wydawniczych związanych z Instytutem.