Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Migracje w średniowieczu w Europie Środkowo-Wschodniej i poza nią” zorganizowanej przez Instytut Historii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w dniu 27 listopada 2024r. - Wilczyński, Karol (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Sprawozdanie przedstawia przebieg międzynarodowej konferencji naukowej „Migracje w średniowieczu w Europie Środkowo-Wschodniej i poza nią”, zorganizowanej 27 listopada 2024 r. przez Instytut Historii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Autor opisuje strukturę obrad obejmujących cztery panele tematyczne, w ramach których wygłoszono czternaście referatów. Wystąpienia dotyczyły m.in. mobilności mnichów, etnogenezy Słowian, migracji szlachty, duchowieństwa i kobiet w średniowieczu. Konferencja zgromadziła badaczy z Polski, Chorwacji i Słowacji, a jej celem była wymiana doświadczeń naukowych oraz refleksja nad uniwersalnym charakterem zjawiska migracji.