Dekrety reformatorskie z wizytacji kanonicznych przeprowadzonych przez biskupa tarnowskiego Jerzego Ablewicza, oprac. ks. Paweł Lewandowski, Wydawnictwo KUL, Lublin 2022, ss. 672. ISBN: 978-83-8288-0717 - Kamieński, rec. Krzysztof (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Publikacja Dekrety reformatorskie z wizytacji kanonicznych… opracowana przez ks. Pawła Lewandowskiego prezentuje 152 dekrety wydane przez bpa Jerzego Ablewicza podczas wizytacji parafii diecezji tarnowskiej w latach 1964–1976. Edycja ukazuje szeroki zakres troski pasterskiej Arcybiskupa — od dbałości o świątynie, liturgię i budynki parafialne po wskazania dotyczące życia religijno-moralnego. Liczne komentarze, przypisy i aneksy czynią publikację cennym źródłem do badań nad historią diecezji w drugiej połowie XX wieku.