Życie i ikonografiia Gracjana: “mise au point” (Część II) - Murano, Giovanna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
W pierwszej części tego opracowania przeanalizowałam nieliczne dostępne informacje dotyczące biografii Gracjana (…–1145), autora zbioru prawa kanonicznego znanego jako Concordia discordantium canonum lub Dekret Gracjana. Jak widać, różne źródła są zgodne co do tego, że był on mnichem, a niektóre podają, że pod koniec życia pełnił funkcję biskupa Chiusi w Toskanii. Badania przeprowadzone w drugiej części wykażą, czy te dane biograficzne znalazły odzwierciedlenie w ikonografii, które informacje przeważyły nad innymi w kształtowaniu wizerunku Gracjana oraz jakie różne decyzje podejmowali artyści we Włoszech i poza Alpami, zwłaszcza we Francji, przedstawiając autora Dekretu.