Filip Piękny i majątki Templariuszy – uwagi o działaniach francuskiego aparatu państwowego w sprawie akonu (1307-1314) - Satora, Magdalena (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Działania francuskiej administracji państwowej związane z zajęciem i późniejszym administrowaniem majątków templariuszy w trakcie procesu, który doprowadził do likwidacji zakonu, nie doczekały się dotychczas szerszej analizy. Tymczasem zachowane źródła, choć rozproszone i fragmentaryczne, pozwalają wskazać pewne problemy, z którymi musiał się zmierzyć Filip Piękny i podlegli mu urzędnicy, wpływające na ostateczny wynik finansowy tego zakrojonego na szeroką skalę przedsięwzięcia. Bliższe przyjrzenie się tym zagadnieniom prowadzi z kolei do pytań o faktyczne intencje kierujące francuskim monarchą w sprawie templariuszy, które to zagadnienie wciąż nie zostało ostatecznie rozstrzygnięte przez badaczy.