Za granicą: wzajemne wpływy na życie późnośredniowiecznych miast – Koszyc i Krakowa - Magdoško, Drahoslav (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Niniejsze studium analizuje wzajemne wpływy między dwoma królewskimi miastami Europy Środkowo-Wschodniej w średniowieczu: Koszycami i Krakowem, koncentrując się na przyjmowaniu konkretnych modeli administracji miejskiej i organizacji gospodarczej. Koszyce, ważny ośrodek handlowy w Królestwie Węgier, utrzymywały bliskie kontakty z Krakowem – centrum kupiectwa i stolicą Królestwa Polskiego. Analizie zostały poddane wzorce migracyjne między tymi miastami, organizacja targów oraz struktury administracyjne. Szczególną uwagę poświęcono podobieństwom między cechami bogatych kupców, układowi przestrzennemu rynków oraz istnieniu urzędu Lohnherren w obu ośrodkach. Celem pracy jest zachęta do dalszych badań porównawczych i pogłębienia wiedzy na temat wzajemnych powiązań społeczności miejskich w średniowiecznej Europie.