Rejestry obywatelstwa jako źródło migracji miejskiej w późnośredniowiecznym Bardejowie - Fedorčákvá, Mária (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Niniejsze badanie analizuje migrację miejską na podstawie rejestrów obywatelstwa późnośredniowiecznego Bardejowa. Choć źródła te dostarczają cennych informacji, mają również pewne ograniczenia. Autor omawia warunki uzyskania obywatelstwa, miejsce pochodzenia oraz zawody osób wpisanych do rejestrów. Ponadto badanie koncentruje się na migracji uczonych i śledzi kariery przybyszów, którzy zostali notariuszami miejskimi w Bardejowie.