Sprawozdanie z konferencji naukowej Fundacje i fundatorzy. Dzieje klasztorów kamedulskich w okresie staropolskim, Rytwiany, 12-13 września 2024 - Rozen, Fryderyk (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
W dniach 12–13 września 2024 r. w Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach odbyła się konferencja naukowa poświęcona 400. rocznicy sprowadzenia kamedułów i fundacji klasztoru w Rytwianach. Obrady obejmowały pięć paneli tematycznych: fundacje i fundatorzy, reformy potrydenckie, życie codzienne mnichów, piśmiennictwo i biblioteki, a także kameduli wobec wydarzeń politycznych. Konferencja umożliwiła wymianę wyników badań nad historią klasztorów kamedulskich w Polsce oraz inicjowanie dalszych studiów interdyscyplinarnych.