Sprawozdanie z konferencji naukowej „Migranci i migracje w nowożytnej Polsce”, 21 maja 2025 rok - Arczewski, Damian; Milewski, Łukasz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
21 maja 2025 r. na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie odbyła się konferencja naukowa „Migranci i migracje w nowożytnej Polsce”. Obrady obejmowały dwa panele poświęcone migracjom krajowym i transgranicznym oraz sesję doktorantów. Referenci analizowali mobilność ludności, duchowieństwa, studentów i mniejszości etnicznych w Polsce nowożytnej, uwzględniając aspekty społeczne, kulturowe i prawne. Konferencja umożliwiła interdyscyplinarną wymianę badań nad zjawiskami migracyjnymi w historii Polski.