Piotr Tafiłowski, Od Fornovo do Cateau-Cambrésis. Dzieje wojen włoskich (1494-1559), Napoleon V, Oświęcim 2023, ss. 454 - Milewski, rec. Dariusz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Książka Piotra Tafiłowskiego przedstawia historię wojen włoskich (1494–1559), w których Walezjusze i Habsburgowie rywalizowali o dominację na Półwyspie Apenińskim. Autor, zachowując „francuski punkt widzenia”, analizuje działania poszczególnych królów Francji – Karola VIII, Ludwika XII, Franciszka I i Henryka II – wraz z ich strategiami militarnymi i politycznymi. Praca uwzględnia najnowszą literaturę przedmiotu, rozbudowane opisy bitew, dowódców i anegdoty, pokazując zarówno militarną, jak i polityczną dynamikę konfliktu oraz jego konsekwencje dla pozycji Francji w Europie i zmian w znaczeniu Italii.