Maciej Waltoś, Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Przemyślu i jego biblioteka w latach 1909-2023, Wydawca: Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej, Przemyśl 2024, ss. 376. - Paduch, rec. Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Monografia Macieja Waltosia przedstawia historię Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Przemyślu oraz jego biblioteki w latach 1909–2023. Autor ukazuje dzieje instytucji na tle przemian społecznych, politycznych i kulturalnych regionu, analizując tworzenie, rozwój, likwidację i odbudowę biblioteki w trudnych warunkach historycznych, w tym w czasie wojen, okresu Polski Ludowej i po 1989 roku. Publikacja opiera się na szerokiej kwerendzie źródłowej, obejmującej archiwa, opracowania drukowane i prasowe, dokumentując rolę Biblioteki TPN w kształtowaniu życia naukowego i kulturowego Przemyśla.