“Breviarium Romanum” A 550 anni dall’editio princeps tridentina (1568-2018) - Sodi, Manlio (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2019)
Historia Breviarium Romanum ukazuje zawsze interesujące kwestie zachodzące pomiędzy jedną a drugą reformą. Na przestrzeni wieków księga liturgiczna nabrała konotacji i wzbogacenia, które dobrze jest znać. Oficjalna modlitwa Kościoła, nazywana dziś „Liturgią Godzin - Liturgia Horarum”, w swoim czasie nosiła nazwę Breviarium. Dzieło zawierało wiele regulacji dotyczących min. rozróżnienia pomiędzy modlitwą celebrowaną przez kanoników w katedrach, a modlitwą mnichów w opactwach. W czasie Soboru Trydenckiego pojawiła się pilna potrzeba zreformowania tej modlitwy. W oparciu o warunki ustanowione przez same zgromadzenie soboru, w 1568 roku opublikowano editio princeps. Porównanie z ostatnią editio typica z 1961 r. w kontekście reformy liturgicznej umożliwia uchwycenie zasadniczej jednolitości z tekstem trydenckim.